uppdaterad 13 12 16
Recept
 

Nedan är ett urval av omtyckta recept jag använder på mina kurser. Kurserna har vanligtvis ett tema men här kommer de i en salig blandning. Några sallader som passar året runt, är billiga och lättgjorda. En sallad innehåller linser som blir alltmer populärt och är användbart – går att variera otroligt mycket.
Prova limesillen som jag brukar använda som förslag på aptitretar till äldre men är förståss jätte god till sillbord eller kvällsmackan. Avslutningsvis finns det två bröd med lite annorlunda smaksättning samt en pannacotta för den som inte vill äta laktos.


Färgstark Rödkålssallad med torkad frukt

500 g rödkål, strimlad
3 syrliga äpplen i bitar
Ca 100 g torkade aprikoser eller fikon i strimlor

Dressing:
½ dl balsamvinäger
½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 msk rapsolja
peppar, salt

Ev lite crème di balsamico med fikonsmak att ringla över.

Blanda och smaka av.



Kål med kokos

500 g strimlad vitkål eller finhackad grönkål
200 g krossad ananas
1 dl kokosflingor
2 dl naturell yoghurt
Salt

Blanda och smaka av.


Linssallad med solrosfrö

2 dl röda linser
3 morötter, grovt rivna
1 dl solrosfrön, rostade
1 dl russin
Saft av ½ - 1 citron
Lite rapsolja
Salt

Skölj och koka linserna i 4 dl lättsaltat vatten, knappt 10 minuter. Passa så att de inte blir mosiga.
Blanda allt och smaka av!


Limesill

4 inlagda löksillar. Butiksinlagda eller egna.

1brk lätt crème fraiche
1 dl majonnäs
Finrivet skal från 2 limefrukter. Spara lite till garnering.
Saft från 1 – 2 lime
Nymald vitpeppar
Lite salt och socker

Låt sillfiléerna rinna av innan de skärs i 1½ cm breda bitar. Löken ska inte med. Blanda såsen och smaka av. Varva sås och sillbitar. Sillen är klar att ätas!
Serveras som små aptitretare på en snyggt skuren bit bröd. Garnera gärna med dill, gräslök eller något annat kryddgrönt.


Äppelkompott med lingon

Gott som tillbehör till allt fläskkött
1 gullök
1 dl socker
2 medelstora äpplen med bra smak
Saft och skal av 1 citron
½ dl färska eller frusna lingon

Skala löken och skär den i tunna klyftor. Lägg lök och socker i en kastrull och sjud på svag värme tills sockret har smält. Fortsätt sjuda några minuter till. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Riv citronskalet – bara det gula. Lägg äppelklyftorna och citronskalet i kastrullen. Dela citronen och pressa i all saft. Sjud några minuter till så att äppelklyftorna blir mjuka men inte går sönder. Lägg till sist i lingonen. Låt dem bara bli varma så blir det en fin ljusrödfärg på äppelkompotten med klarröda lingon.


Focaccia med pestofyllning

4 dl ljummet vatten
50 g jäst
½ dl kesella
2 msk flytande margarin
2 msk socker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2 dl durumvete
Ca 8 dl vetemjöl

Pestofyllning:
100 g Philadelphiaost eller kesella
½ dl pesto

Garnering:
Rapsolja och lite flingsalt
Torkad timjan/rosmarin eller oregano

Rör ut jästen med vattnet. Blanda i det övriga. Arbeta samman degen i en hushållsmaskin, ca 8 minuter, eller för hand i 10 minuter. Degen ska bli blank och smidig. Jäs under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman pestofyllningen.
Häll ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut degen med en mjölad hand så att den täcker hela plåten. Låt jäsa 30 minuter.
Pensla degen med olja. Var ganska frikostig. Tryck små hål i degplattan som fylls med pestofyllningen.
Hålen ska sitta tätt.
Strö på lite flingsalt och valda kryddor. Grädda brödet mitt i ugnen ca 25 minuter.


Citronbröd 2 limpor

Ljust, knaprigt bröd med lätt citronsmak. Passar bra som salladsbröd eller till mat med skaldjur och fisk.
Dag 1
1 dl fint rågmjöl
1 dl durummjöl
25 g jäst
2 dl kallt vatten

Dag 2
Rivet skal av 2 tvättade citroner, bara det gula
3 dl kallt vatten
½ dl rapsolja
2 tsk salt
10 dl specialvetemjöl

Pumpakärnor att strö över

Blanda allt till Dag 1 i en degbunke. Ska bli som en tjock välling. Täck bunken med plast och låt stå till nästa dag.
Dag 2 blandas citronskalet, vattnet, oljan, salt och nästan allt mjöl i bunken. Används maskin ska degen arbetas cirka 15 minuter. Knådas degen för hand tar det cirka 20 minuter för bäst resultat.
Täck degen och låt den vila i 1½ timme. Tryck till den någon gång under jästiden.
Dela degen i två delar. Forma degen till två avlånga limpor. Rulla i pumpakärnorna. Tryck till ordentligt så pumpakärnorna fastnar. Lägg upp på smord plåt.
Låt jäsa 30 minuter. Under tiden sätts ugnen på 200 grader. Sätt in bröden i mitten av ugnen och grädda i cirka 40 minuter.


Höstsoppa med Thaismak
4 port

4 skalade morötter
1 skalad palsternacka
1 gullök
Ca 1 tsk röd currypasta
1 msk matfett
4 dl vatten
1 burk kokosmjölk, inte den smalaste
1 tsk salt

Dela morötterna, palsternackan och löken i mindre bitar. Fräs dem i en kastrull tillsammans med currypastan och matfettet. Tillsätt vattnet och koka mjuka. När grönsakerna är helt mjuka mixas de släta med en mixerstav eller i en matberedare. Grönsaksmassan kokas vidare någon minut på svagvärme tillsammans med kokosmjölken och saltet. Servera med ett grovt bröd.


Pannacotta med smak av choklad
4 port

Smaskig Pannacotta till den laktosintoleranta och alla andra.
½ dl kakaopulver
2 msk strösocker
½ dl vatten
2½ dl Oatly iMat
1 dl gelésocker
2 tsk vaniljsocker

Blanda kakaopulver, socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning.
Rör ner iMat, gelésocker och vaniljsocker. Koka upp och låt sjuda knappt 1 minut.
Häll upp i glas eller portionsformar.
Låt stå kallt 1 – 2 timmar.
Servera med säsongens bär.

 
Mat & Hälsa - Björksnäs Gård 590 39 Kisa - Tel 0494-604 80 - Mobil 076-84 604 80 - e-post: carolina@bjorksnasgard.se