uppdaterad 13 12 16

Projekt

 

KindaMat

Under tre år har jag haft förmånen att jobba med ett matprojekt i min hemma kommun, Kinda. I KindaMat har jag tillsammans med matproducenter/mathantverkare jobbat med att lyfta fram deras fantastiska råvaror och produkter för konsumenter i vår bygd. Prata mat med kvalitet hela tiden och överallt. Efter tre års jobb finns nu mer närproducerat i butikerna, konsumenten frågar efter produkterna och i kommunens alla kök serveras nu betydligt mer mat från närområdet. Förhoppningsvis är detta bara början och fler producenter vågar satsa och konsumenten har upptäckt mat med kvalitet. Även om nu projektet är slut finns KindaMat kvar som en ideellförening, läs mer på www.kindamat.se
Som en extra bonus ges nu även en bok ut av Anna Helldorff som är konstnär och boende i kommunen. Kindas skafferi är ett samarbete mellan KindaMat och Anna. Recepten i boken är av tradition men i modern tappning med en extra knorr. Recepten speglar vår hembygd.


Nyckelhålet på restaurang

Tillsammans med Nyckelhålet på Restaurang informerar, utbildar och certifierar jag restauranger. Nyckelhålscertifieringen är en kvalitetssäkring, garanti för gästen och ett stöd i restaurangens arbete mot mer hälsosamma måltider. För att bli certifierad måste personalen genomgå en utbildning, följa de uppsatta kriterierna och klara den årliga uppföljningen.

Min kokbok i bilder

Tillsammans med Vuxenskolan arbetade jag 2009 - 2010 med ett spännande projekt som riktade sig till personer med funktionshinder. Målet var att göra skräddarsydda matcirklar för just denna grupp. Jag utbildade cirkelledarna i hälsosam mat samt att vi provlagade allt i Min kokbok. Boken är tänkt som studiemateriel. En arbetsterapeut har utbildat i kognitiva hjälpmedel så att ledarna är ordentligt förberedda för kommande studiecirklar. Nu finns cirklarna på många håll i landet.
Min kokbok är en bok med mycket bilder och få ord som vi har jobbat fram i detta projekt. Jag står för recepten och tillsammans med en arbetsterapeut och Vuxenskolan har vi finslipat texten. Mycket spännande och en verklig utmaning att göra.
För kommuner, landsting och privata aktörer som arbetar med brukare med funktionshinder har jag tillsammans en leg arbetsterapeut med mångårig erfarenhet av kognitiva hjälpmedel tagit fram "Utbildning för ett Enklare och Hälsosammare liv". Under den dagen tittar vi på alla möjligheter som kognitiva hjälpmedel ger och prat om välbalanserade måltider, bra livsmedelval och lite praktisk näringslära. Hör av dig så berättar jag mer!

 
Mat & Hälsa - Björksnäs Gård 590 39 Kisa - Tel 0494-604 80 - Mobil 076-84 604 80 - e-post: carolina@bjorksnasgard.se